Mașinile cu pilot automat vor avea succes

De câțiva ani, Google lucrează serios la un autoturism cu pilot automat, care se conduce singur. Desigur, părerile sunt împărțite asupra succesului comercial al unei asemenea mașini, mulți spunând că acesta NU va fi OK.

Eu, de asta și scriu, nu cred asta ci, din contră, cred că vor avea un succes nebun pe nișa cetățenilor care n-au permis de conducere, nu vor să aibă și, în general, acum n-au mașină. Să exemplific.

Mama n-are permis de conducere și nici nu cred că o să aibă vreodată, pentru că este mai sperioasă, câteodată. Plus că nici nu cred c-o interesează să obțină unul. În schimb, cred că ar interesa-o o mașină care se conduce singură, care să o ducă oriunde are nevoie, fără să mai fie nevoie să aștepte după mijloacele de transport în comun.

Acesta este un exemplu, vă dați seama că-n situația aceasta sunt sute de milioane de europeni. Gândiți-vă, mașina v-ar putea duce singură copiii la școală sau la grădiniță, nu mai trebuie să ocoliți voi o oră într-un trafic infernal.

Și eu, recunosc, savurez gândul de a avea, cândva, un autoturism care se conduce singur. Aș putea pleca vineri seara de la Cluj iar noaptea aș fi la Petroșani. Acum nu pot face asta, că nu pot – obosit fiind – să mă pun în pericol și să-i pun și pe alții în pericol pe un drum mediu de lung. Așa, m-aș urca în mașină, aș lua cina, iar când aș termina, aș fi deja trecut de Turda. Mai beau o bere, sunt în Alba. Beton, aș putea citi sau scrie pe blog sau ceva…

Acum, de exemplu, mă confrunt cu următoarea problemă: mi-ar plăcea să vizitez Viena. Bani de benzină am (motorină, fie!), bani de hotel am, bani de o friptură în Viena mai găsesc. Dar nu mă încumet să plec la un drum, totuși, destul de lung și de plictisitor.

Or, c-o mașină care se conduce singură, aș pleca seara din Cluj, m-aș culca, dimineața m-aș trezi într-o parcare din Viena. Simplu, elegant. confortabil.

Cred că eu, c-o astfel de mașină, mi-aș pune vreo o mie de euro deoparte și m-aș plimba prin Europa de toți banii, de la Nord la Sud și de la Vest la Est, numai așa, să nu mor prost și neumblat.

Sigur, astfel de mașini nu sunt pentru oricine. Cum nici autoturismele cu cutie automată nu-s pentru oricine și trebuie să ai un pic de cunoștințe tehnice ca să înțelegi de ce mașinile complet automate sunt mai sigure decât cele cu control uman, dar eu n-am problema asta, înțeleg perfect știința și tehnica din spatele acestor vehicule.

Și nu cred, ci sunt sigur că autoturismele cu pilot automat vor avea succes. Și vor reduce numărul de morți de pe șosele.

2 Comentarii

  1. ice4you 31 mai 2014 la 12:53 - Raspunde

    Ai inteles gresit ideea: si acele masini vor necesita obtinerea unui permis de conducere pentru cazul in care masina trebuie condusa in modul manual din diverse motive cum ar fi cele de ordin tehnic. Deci … din pacate toata teoria ta cade. Un oarecare succes vor avea … insa peste cateva generatii poate.

  2. Alina M 31 mai 2014 la 17:28 - Raspunde

    Am crezut că mașinile cu pilot automat sunt o fiță pentru cei cu bani, dar la oamenii de rând nu m-am gândit că o să prindă. Acum că mă gândesc mai bine, probabil mai e nevoie doar de soft-ul necesar. Computere de bord au toate mașinile noi, mai trebuie doar programate să recunoască obstacolele din trafic și pietonii. Dacă o Tesla pornește motorul când senzorii spun că șoferul s-a așezat pe scaun, ascunde închizătorile de pe portiere în timpul mersului, etc., primul pas a fost făcut. Îmi pare rău că astfel de mașini cu pilot automat vor fi accesibile pentru o largă categorie de oameni doar după vreo 20 de ani (așa estimez eu). Parcă aș fi vrut să văd schimbările produse în societate cât sunt încă tânără, nu când singura mea grijă va fi artrita.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.