Tunelul rutier din Cluj (2013)
Presa locală – și nu numai – a spus că un tunel rutier de numai 2,7 kilometri, pe sub centrul orașului Cluj, este un proiect faraonic.
Dacă municipiul Cluj a atras în mandatele domnului Boc – cel hulit – cam două miliarde de euro, cred că un proiect finanțat din fonduri UE – și românești, că așa funcționează sistemul – de trei sau patru sute de milioane de euro este realizabil.
De fapt, nu văd cum avem de ales. Traficul pe axa Est-Vest este foarte aglomerat, făcând impractic accesul spre peticul de autostradă.
De asemenea, centura Vâlcele – Apahida este dificil de folosit, întrucât nu se termină în centura orașului. Sau, dacă se termină, fie am fost eu când lucrările nu erau gata, fie m-am rătăcit, că n-ar fi prima dată.
Ar mai fi nevoie de o centură Apahida – Baciu – Florești (Gilău) pe coclauri, cam dificil de realizat din cauza exproprierilor nenumărate și a deloc neglijabilelor prețuri de cost, că e mai simplu să sapi un tunel pe sub oraș decât să faci o centură de treizeci de kilometri pe niște dealuri dificil de stabilizat.
Cu siguranță că vom ajunge să facem și centura aceasta, cândva, că urbea se dezvoltă. Dar, până atunci, avem nevoie ca traficul ce vine de la Sud și merge la Vest să nu se mai intercaleze cu traficul urban de la Vest la Est.
Ce încerc să spun este că un asemenea proiect nu este irealizabil. Este ca și cum ai săpa doar trei kilometri de metrou, o nimica toată, cu mașinile moderne numite cârtițe putându-se săpa până la zece metri pe zi.
Chiar am făcut și estimarea din fotografie pentru ruta aproximativă a tunelului.
Amu, tunelul nu cred că va fi perfect drept pentru că lucrările trebuie să evite să treacă pe sub fundațiile anumitor clădiri istorice, unel dintre ele având fundații foarte adânci.
Apoi, cred că va fi în capătul dinspre Vest al străzii Clinicilor, întrucât acolo accesul spre oraș se bifurcă în două: stânga ocolind centrul pe străduțe sau dreapta, prin centrul orașului. Plus că tot pe acolo trece și sensul de ieșire dinspre centru spre autostradă.
Și cred că ieșirea va fi în locul actualei parcări din fața Turnului BRD, în Mărăști, pentru că acolo este o intersecție ce-ți permite să mergi în oricare sens – o problemă complexă din pricina multiplelor sensuri unice din Cluj – astfel încât spre drepta se merge mai departe spre centura Apahida – Vâlcele sau spre stânga, înapoi spre centrul orașului.
Problema este că nu avem de ales, întrucât în depresiunea Clujului nu dispunem de spații de construcție pentru bulevarde largi care să ne permită să jonglăm cu traficul și n-avem nici măcar spațiul necesar pentru viaducte, ca-n orașele de la câmpie.
Dar, de fapt, cea mai mare problemă cu acest proiect este că 66 – 75% din valoarea proiectului vine de la UE. 5 – 10% vine de de primărie. Iar restul vine de la… București.
Ahem.
P.S. Un inginer român specialist în tunele și minerit m-a contactat de prin Asia, spunându-mi că ar lucra gratis pentru un asemenea proiect!
P.P.S. Am pus 2013 în titlu, că peste cinci ani ne vom trezi că ne trebuie un alt tunel, mai lung, până spre capătul lui Aurel Vlaicu.
Lasa un raspuns