Cel mai mare hackathon: NASA Space Apps Challenge, 29-30 Aprilie

 • #spaceappsromania

Aseară, ieșind de la birou, am participat la evenimentul de prezentare a NASA Space Apps Challenge Romania care în acest an se va desfășura în trei orașe: anul trecut a fost doar la Cluj, însă acum ni s-au alăturat și prietenii din Timișoara și București.

De ce spun că este cel mai mare hackathon? Pentru că anul trecut, la NASA Space Apps Challenge:

 1. Au participat peste 1,500 de oameni. Foarte important: acest eveniment nu este numai despre IT. Avem nevoie și de scriitori, artiști, educatori, designeri și în general de oricine își poate aduce contribuția la ameliorarea uneia sau mai multor tematici. Lista completă o găsiți aici.
 2. Oamenii au participat în peste 1300 de locații, din 161 de orașe aparținând de 61 de țări.
 3. 322 de proiecte au fost nominalizate la nivel global, din care 25 de echipe finaliste au fost selectate pentru Global Awards iar alte 25 la People’s Choice.

Tematicile acestei ediții a NASA Space Apps Challenge, după cum este evident, sunt deosebit de interesante:

 1. Idealizează și Creează
  1. Jocheul Spațial: Construiește o unealtă care să-i permită utilizatorului să poată călători pe oricare satelit NASA de observație a Pământului și să co-localizeze date de la variatele instrumente.
  2. Dicționarul Pământului: Dezvoltă o metodă creativă de a-i permite publicului și corpului științific să învețe despre termeni și definiții cu legătură la planeta Pământ folosind puterea contribuțiilor colective (crowdsourcing).
  3. Pământul este cool!: Creează un video în care să spui de ce Pământul este cool!
  4. 1D, 2D, 3D – Go!: Creează unelte care să permită vizualizarea tridimensională a datelor misiunilor științifice în legătură cu Pământul.
  5. Spații Mici, Idei Mari: Creează designuri pentru un habitat și/ sau mobilă multi-scop pentru folosință pe Pământ în studiile de izolare care studiază dimensiunile umane și de mediu ale vieții pe o altă planetă.
  6. Cerând NASA să Zboare prin Zonă!: Dezvoltă metode de vizualizare care să-i permită NASA să vadă lucruri/ dimensiuni noi ale zborurilor.
  7. Administratorul de Date: Dezvoltă o unealtă de inteligență artificială care să le permită utilizatorilor de date cu privire la Pământ să găsească seturi de date și resurse informaționale de interes.
  8. Vino cu Soluția Ta: Urmează-ți mintea și inima și vino c-o soluție la discreția ta!
 2. Vecinătatea Noastră Ecologică
  1. Migrații și Povești Despre Migrație: Alege orice specie migratoare pe care o dorești și construiește o unealtă care arată distribuția habitatelor disponibile și care să permită raportarea aparițiilor lor în timp real.
  2. Planeta Noastră, Casa Noastră: Compară datele științelor Pământului de la NASA cu date despre oameni și spune povestea ta despre interacțiunea dintre om și mediu.
  3. Urmărește Invadatorii: dezvoltă o unealtă care să urmărească speciile invazive în vecinătate de-a lungul timpului.
  4. Pe Unde Curg Genele: realizează o hartă în care să compari genetica populației unei specii cu mediul geografic al acesteia, condițiile climaterice și activitățile umane din regiune pentru a identifica potențiale bariere sau mijloace de facilitare a migrației genelor și a adaptării locale.
 3. Atenție! Pericol în față!
  1. Când Vin Alunecările de Teren: Creează designul unei aplicații ușor de folosit care să-i permită publicului să descopere și să înțeleagă datele cu privire la alunecările de teren și care să-i permită publicului să contribuie cu observații proprii spre a fi folosite de instituțiile de management al situațiilor de urgență.
  2. Și TU Poți Lupta Împotriva Incendiilor: Creează o unealtă care să permită monitorizarea incendiilor de vegetație care să le permită autorităților să răspundă corespunzător la acestea.
  3. Ajutor, Ajutor, Ajutor!: Calculează sau vizualizează expunerea la radiație pentru un zbor, actual sau ipotetic, pe lângă un pol magnetic.
  4. Fiecare Nor: Realizează o hartă care să cartografieze condițiile meteo severe și aerosolii locali, pentru a încerca să determini posibile conexiuni.
 4. Tristețe Planetară
  1. Unde Este Apa?: Utilizează datele de la sateliți și din alte surse pentru a le permite fermierilor, proprietarilor de  terenuri și administratorilor terenurilor din țara ta să identifice și să vizualizeze resursele de apă din apropierea lor.
  2. Opozițiile Polare Înghețate: Realizează designul unei unelte care să permită analiza sau vizualizarea spațială și temporală a gheții arctice și antarctice pentru publicul larg.
  3. Apă, Apă Peste Tot!: Dezvoltă o unealtă care să permită managementul personalului de urgență folosind o hartă de risc de inundații actualizată pentru o zonă de interes.
 5. Pământul și Noi

  1. Să Mergem pe Plajă!: Construiește o unealtă pentru cei care merg pe plajă care să-i ajute să monitorizeze pericolele și să-i altereze cu privire la măsurile de precauție necesare pentru protecția lor, fie că vorbim despre înot sau surfing.
  2. Tu Ești Soarele Meu: Creează un mediu care să-i ajute pe oameni să înțeleagă energia furnizată de un panou solar și o unealtă care, consumând acest mediu de înțelegere, să plănuiască consumul bazându-se pe energia furnizată de tehnologiile solare.
  3. Ce Avem la Cină?: Cartografiază ciclul de viață al mâncării preferate și cere-i bucătarului să creeze cea mai sustenabilă versiune a sa!
  4. Trăiește Inteligent: evaluează datele de mediu, sociale și economice pentru a realiza designul unor unelte și scheme pentru comunități inteligente, rurale sau urbane, conectate.
  5. Pilot Plus: Oferă-le piloților avioanelor private și pasagerilor acestora o unealtă ușor de folosit prin care să primească informații cu privire la terenul deasupra căruia zboară.

Desigur, NASA Space Apps Challenge nu are doar scop științific ci și cu potențial economic: este posibil să creezi aplicații cu care să faci bani, chiar dintre temele de mai sus. Mie, dealtfel, mi-au venit nenumărate idei de aplicații cu valoare comercială reală. Desigur, aplicațiile create – dacă este cazul –  în cadrul NASA Space Apps Challenge trebuie să fie Open Source. Însă și Chromium este Open Source, în timp ce Chrome nu.

Astfel, mă gândesc foarte serios să particip și eu, chiar dacă în țară mă voi reîntoarce doar cu câteva ore înainte de începerea competiției.

P.S. La #SpaceChallengeRomania, la Cluj, un premiu special: un voucher de pilotat un Airbus A320 într-un simulator fizic.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.