Sonda spațială Voyager 1 a părăsit Sistemul Solar

De anul trecut, încă, dar datele trimise de aparatele de măsură ale stației trimiteau măsurători atât de bulversante, încât oamenii de știință n-au știut ce să creadă.

Desigur, nu toată lumea este de acord că Voyager 1 a părăsit Sistemul Solar, iar discuțiile se poartă – destul de încins – la nivelul modelelor matematice incomplete.

Dar, chiar și așa, datele sunt bulversante. În continuare se detectează linii de câmp magnetic, nu știm absolut sigur că sunt solare, iar de pe direcția de pătrundere înspre Sistemul Solar, sonda spațială detectează particule de înaltă energie ce par a veni din spațiul intergalactic, în timp ce dinspre Soare, numărul de particule energetice este minim sau, oricum, rezidual.

Asta se traduce prin “sonda Voyager 1 a ajuns într-o zonă în care influența materială a Soarelui este minimă sau insignifiantă”. Adică, a ieșit din Sistemul Solar, pentru că vântul solar este nul.

Dar atunci de ce liniile de câmp magnetic sunt încă prezente? Poate magnetosfera solară se întinde mult peste zona de influență materială (vânt solar format din particule de înaltă energie radiate de către Soare și care se îndreaptă spre periferia Sistemului Solar), în care caz mai putem spune că sonda Voyager 1 a ieșit din Sistemul Solar?

Poate că nu. Poate că se impune o redefinire a Sistemului Solar, de la o definiție materială (cum e acum, bazată pe materie și forțe, până în regiunea în care numărul de particule solare scade brusc), la ceva mai larg, de genul magnetosferei solare.

Până una – alta, bazându-ne pe definiția actuală a Sistemului Solar (conform definiției, Sistemul Solar se termină acolo unde începe helipauza), în mod corect putem spune că, după treizeci și cinci de ani de ani de călătorie, la o distanță de aproximativ 123 de unități astronomice (UA), adică la aproximativ optsprezece miliarde de kilometri, sonda spațială Voyager 1 a părăsit Sistemul Nostru Solar.

În câțiva ani, și Sonda Spațială Voyager 2 ar putea părăsi Sistemul Solar, aceasta aflându-se acum la puțin peste 100 UA față de Soare, adică peste cincisprezece miliarde de kilometri.

Bonus.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.